Kalmar IM – Race Report (Swedish)

Söndag morgon åkte jag och familjen till Böda Sand som planerat. Vi fick en fin liten stuga och efter ett par timmar i bassängen gick jag ut för en lätt 7km löprunda. Det kändes helt ok med tanken på simtävling dagen innan.

Måndag, tisdag och onsdag lyckades jag att springa två gånger och cykla en gång enl min race plan allt från 45-60min varje pass.  restan av dagen gick åt familjetid.

Torsdag åkte jag med Kajsa P och hennes familj från Böda till Kalmar. Vi kom från strax innan kl 16:00.  Då hann jag till mitt hotell, lämnade allt i mitt rum och gick direkt till Expo.  Köpte en svårt långarm IM tröja, keps och kaffe mugg på väg till registrering. Det tog inte mer än 40min innan jag var klart. Jag måste erkänna att jag var lite besviken på sortiment de hade på expo. Särskilt i IM tält.  Jag trodde jag skulle kunna köpa en Mdot racebelt, ramväska och klisterlapp till cykel, hjul och/eller hjälm.

Åkte med Christer och Henrik från Expo till Pre-Race. 338 Småland hade över 40st anmälde och vi var nästan 40st på Pre-Race. Lite snål var det med bara 3st öl flaskor för ett bord med 8 personer…

Möte började 5min över kl18 och var OK. Sedan var det dags för middag. Jag missade lunch och var hur hungrig som helst. Fyllde alla tre fack i min tallrik med pasta och kycklingsås, tog även två frallor med smör. När de flesta på mitt bord var klart med sin mat, gick jag upp för nästan lika mycket. När de flesta var klart åkte vi in till stan. Jag hämtade Ben & Jerrys för efterrätt 😉

Eftersom jag var ensam på hotellet kunde jag lägga ut allt utrustning för lördag utan att ta hänsyn till någon. Skönt! Efter en halv timme var allt klart. Cykel, hjälm och påsar markerat med 1424. Blå, röd och vit påsar packat. Jag koppla av och titta på TV.

Fredag morgon är jag upp kl 06:40 och gå direkt till simstart för en siste simpass innan lördag, samt det var min första simpass sedan lördag innan då jag simmade 27km.  Tillbaka till hotellet och direkt ner till frukost.  Jag ladda upp med mycket mat och träffas några andra deltagare. Gick runt stan en stund, in på expo för att få hjälp med min bakhjul och sedan ut på en kort cykel pass vid kl 10:30. När vi kom tillbaka kändes allt bra. Då kunde jag hämta mina påsar från hotellet och check-in.

På väg hem köpte jag en Steak and cheese från Subway. Vid kl 14:00 var jag liggande i säng och bara tittade på TV, facebook och läste om hur andra tränade här på funbeat.

Kl 18:00 åt jag chicken fingers och fries från O’learys samt en stor stark. Sedan tillbaka till mitt rum kollade jag på “Need for Speed”. En bra film och precis den nivå jag behövde för att glöm bort vad som väntade imorgon.

Sövde knappt något fredag kväll. kl 02-03 var det många på väg hem utanför min fönster, kl 03:55 var jag vaken och gick till frukost. Jag träffade andra deltagare och kunde njut av en 35 min frukost. kl 4:55 åkte jag mot växlings område för att ta bort den regn påse och kontroller tryck i däck. Nu är det bara att hitta simstart och ställa mig så långt fram som det gå. Extrem viktig för mig att få en bra start till simning.  Bli lite förvirrad när man skulle lämna sin vit påse bakom målgång ca 400m från simstart.  Hade varit klart bättre om man kunde slänga den i en vagn vid start då funktionär skulle har haft flera timmar att flytta de. Iaf var jag på plats 40min innan start och ställde mig på grinden längst fram i 1:05 grupp.  Det var också något som jag förstå inte riktig.  Varför inte sub 60 och 55 som simstart??

Simming

5min innan proffs starta kom 10-12st utländska deltagare som ställer sig framför grinden och när de släppa in oss hamna jag helt plötslig i tredje led. WTF! Ok, släpp det, låtar det bli och följa din plan att simma ut till vänster och hitta ett fritt väg till första boj. Starten gå och jag dyker i vatten. simmade lite hårdare i de första 300m tills vi var utan för den lille områden. Sedan var det bara ner med huvud och simma lugnt till vi kom till den första vänster sväng. Det var det siste gång jag hade kontakt med någon. Jag vet inte vad folk siktade på, men jag simmade rak och många var långt långt till höger av mig. Innan den 180 svängning gick jag om några proffs och det gjorde mig glad. Kunde inte ser några orange mössa framför mig men några till proffs var det. När vi närmade oss den första höger sväng gick jag om några till. tillbaka mot start och jag simma om ytterligare några till proffs och även en orange badmössa.  Häftigt, känner jag simma lugnt och är full med energi. In bakom vågbrytare och där gå jag om 2-3 st till.  nu gå vi ut mot kanalen. Jag håll mig lite till höger då jag visste det var grund till vänster, men jag var inte tillräcklig till vänster och fick simma över några sten. nästa vänster sväng och jag titta fram.  jag ser en orange boj till höger som vi skulle simma till vänster om och en gulboj till vänster som vi skulle simma till höger om. Jag förstå inte riktig varför så många simmade rak emot den orange.  Jag skulle uppskatta att jag spara 50-60m och gick om 4-6st innan vi kom in under bron. De siste 250m till rampen tog jag det lugnt och simmade bara ikapp med några stycken och sedan gick upp rampen. Noll koll på tiden, men sedan hörde jag speakern ropa ut dessa killar ligger nu topp 3 i sin respektive åldersklass. Jag titta över till vänster och ser de flesta cykel kvar. Vad glad jag bliv att jag simmade lugnt och ändå ligger bra till. Jag hämta min blå påse och gå in till T1. Tiden 55:00 (måltid bland topp 10, men bli 20, nästa år ska jag simma på 53:00)

T1

Jag sätta mig när i den nästan töm tält och gratulera de få som är kvar.  Men de verka inte var glad att ser mig. jag ta av min våtdräkt, ta på nr bälte, bandana, solglasögon och kläm in en gel. jag placera min sim saker i påsen och sedan ta min hjälm med mig mot cykel. Jag ta på hjälmen och hitta min rad, J. Hitta min cykel och gå mot Bike Out. Tiden 2:36 (trodde på något 5-10 så jag är riktig nöjd.)

Cykling

Jag hoppa på cykel och trampa ut mot rondellen. När jag har passerat den första rondell ligga jag ner i tempo position. Jag börja dricka direkt, och göra min bästa att koppla av, där var 18mil kvar på denna etapp ;).  Men jag gick ut samtidigt som Emma Graaf och det var svårt att låta bli 🙂

När jag kom till Ölandsbron var det medvind och även om jag tog det lugnt var jag uppe runt 29-30 uppför och utan att trampa över 50 utför.  När jag kom till Färjestaden det skulle visa sig att jag snittade drygt 36km. planen var att snitta 33 så jag saktade ner en del. Då fick jag ser Emma och många andra börja cykla om mig.

Cykling kändes lugnt och fint i ca 6mil. vid 5mil kom min första klubbkamrat. Ibland det var svårare att låta så många bara cykla om, men jag hakade aldrig på utan körde mitt eget. Vid 6mil bli jag kissnödigt och bestämde mig att stanna vid nästa depå.  vid 72km kom det och då bli jag om cyklade av min andra klubbkamrat. När vi svängde mot väst igen då bli det motvind och snittat tappade när mot 24-25.  Kändes lika jobbigt som Jönköpings första 6km. Men jag cyklade genom de km och sedan kunde öka igen när vi vänt norrut igen. In till centrum kändes bra, vända och ut på Kalmar loop.  Jag trodde jag skulle ser några till klubbkamrater under de få km av överlapp, men icke. Allt gick bra tills 15 mil då bli jag kissnödig igen. Sedan var det jobbigt att cykla uppför, men helt ok i flat delar av banan.  runt 16.5mil börja det regna. 17.5mil kom två till klubbkamrater till och jag tappade några 100m på de in till stan. Under cykling åt jag varje 40min och drack en flaska emellan alla depåer.  Tiden 5:42:08 (var helst säkert jag kunde klara 5:30, kanske för få distans pass, vet ej, men nästa år ska jag under 5:30)

T2

Kissnödigt så jag hängde upp cykel, stanna där för att ta av hjälmen och sedan gick på toa. Väl in på tältet gick det snabbt att ta av cykel skorna och på med strumpor, skorna och keps.  Jag vrida nr lapp och spring ut.  Tiden 4:18.  (igen trodde jag på 5-10 så jag är nöjd, men tappade några viktiga sekunder när jag stannade vid cykel och ta av hjälmen samt klicka den fast till ramen.)

Löpning

Det gick inte att ta det lugnt ut från T2 kan jag säga. Klockan visade 6:48 och jag visste om jag kunde springa på 4:12 kunna jag gå under 11 timmar. Det hjälpte inte med så många folk kvar på löpbana och man höra musik & speaker prata om segare är bra 7km ut till mål. när jag tittade ner på min klockan spräng jag på 5:05-5:15.  OOPS!  Tur jag kunna stanna på den första depå och gick några steg. Sedan lyckades jag att hålla 5:25-5:35 ut från stan. Jag kunde springa rätt så bra i 13-16km. Kändes faktiskt som 4:12 var inte rimligt men inte heller så långt borta.  Jag gick genom alla depå och drack sportdryck och tog en hydro gel. Jag började tappa lite fart och började gå lite mer in och ut av alla depå för att spara på kraft. Jag tror jag hade 2:13 vid halvmaran och visste då att 11 timmar var borta. Runt 28km började jag run/walk.  Jag vill inte riskera att jag kollapsa eller få kramp och bli tvingat att gå 12min tempo så jag gick emellan 8-9min tempo 30-45s då och då. Vid 38 km när man fick sin siste varv armband, då fick jag en kick.  Nu är det mindre än 30 min kvar. min snitt fart fick från 8:24 till 7:03, 6:53, 6:32, 6:25, och 6:05 över mållinje!  Så skönt att kunna springa genom stan.  Jag spräng om en del som hade sprungit om mig så det kändes ännu bättre. Tiden 4:40:42 (jag var helt övertygat innan start att 4:30 var realistisk IM maran tid. PB från okt är 4:24 så att tappa 16min är inte illa, men jag vet jag kan mer.)

Målgång 11:24:44

Stanna inte för att hälsa speakers, bara springa så snabbt jag kan över mållinje.

Welcome to the gun show. Looking is free, but touching is going to cost you”   😉

som ni kan ser på bilden nedan har jag lagt till 7kg sedan Vansbro. Jobbigt att vara ledig och tillgång till mat…

Efteråt

Jag känner mig hur pigg som helst.  Inte så jätte glad men inte besviken heller. Jag hitta inte min familj, jag förstå inte hur det kan har gått så långsam på andra halva cykling samt hur mycket jag var tvungen att gå på löpning. Till slut ta jag mig in till athletes garden och äter lite pizza gratulera mina klubbkamrater och andra jag känner till. sedan lämna jag den område och hitta min familj. De hjälper mig att hämta ut mina saker från växling och sedan lämna mig på hotellet då de skulle köra tillbaka till Böda. Jag ser Inger på O’leary’s och fråga om jag få äter med de. Jag beställa en hamburger och storstark. Vid kl 20 ta jag mig tillbaka till målgång och heja på de som har kämpat längre än mig. Konstigt, jag kände mer glädje åt de som kämpade i 13+ timmar än jag gjorde för mig själva.

Jag var aldrig tveksam till att ställa upp nästa år. Så ni har jag 360 dagar att lära mig att springa och ta kontroll över min vikt. SUB 11 bli det!!

inspelning från min Suunto kan ni hitta härhttp://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=38021162

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s