Race Report – Tjörn 2014 (Swedish)

ag åkte till Tjörn fredag eftermiddag medveten att jag skulle knappt hinner till Pre-race.  Hämtade barn på dagis/skolan sedan vidare till min frus jobb. Lämnade stan ca 20 min senare än jag hade hoppas. Trafik i Göteborg var inte så farlig, men oj vilket kö det var att köra över bron till Tjörn. Lyckades ta mig till målområdet i tid att hämta startpaket och lite mat. Hälsade på några medtävlande sedan tog mig till idrottskliniken där jag skulle sova.

Vi var ca 30 st som skulle sova där. Hittade min plats och sedan göra inordning madrassen och sedan ser till att cykel är klart och tri-ladan har bara det jag skulle använda på race-day. På cykeln har jag två flaskor, 3 gels och 2 bars. I ladan har jag cykel hjälm, skorna, solglasögon, bandana, löpskorna, keps, och strumpor samt racebelt.

Lägga mig ner på luftmadrass strax efter kl 21 och titta på “Captain America 2”.  Larm ställde till 05:15 för en tidig frukost. Sova så gott inte allts orolig inför tävling som jag måste har varit i Kalmar där jag knappt sövde 4 timmar.

Bestämde mig efter Kalmar att jag skulle göra en försök att gå all in i Tjörn.  Inte sedan sommar 1993 har jag var helt slut efter en lopp.  Det ligger inte i mig att göra det, men nu ska jag kämpe!

Äter frukost, städer upp mitt område, packa bilen och sedan ta mig till transition område. Inte världens bäste vädret men ska inte låta detta påverka mig. Enda ändring i min race plan, behålla mina våtdräkt lös armarna på under cykling. Lite trångt på cykelställ men det löste sig och cykel samt utrustning är klart. Jag gå över till markering och fick redo på att man få inte har calfguards på då de vill skriver nr på mina vader.  VAD?!? nej det kan inte stämmer.  Jag hitta Lotta Nilsson och huvuddomare och ber de att informera funktionär att de har fel.  Efter ett par minuter är funktionär uppdaterat och jag kan försätter att ladda för loppet.

Träffas många vänner i växling område och det bli självklart lite skitsnack innan loppet 😉

De flesta ställde upp kl 07:45 för en parade ner till start. Annorlunda men rolig att vara med. skulle gissa att 80-90% följde med. Ska var rolig att ser tävlings video senare.

Stå utanför vätska inlämning och göra med redo för simstart. Lämna in vätska kl 08:40 och gå mot stranden. Skoja lite med Ted om hur rolig det är att ser så många som ställer sig så långt framme och jag undra om vi ska var lite elak och ber de att flytta så vi kan kommer förbi 😉

Kl 09:00 gå starten för senior och sedan tur för oss flyttade hela startgrupp över till höger så jag kunde ställe mig på första led. Bra, slipper jag nu stressa i starten

Kl 09:02 starta vi i Masters. Nästan direkt ta Ted och jag ledning.

 (Ted är ovan i bild)

Vet ej vad de i kajaker tänkte men de skicka Ted och jag längre fram istället för att tillåta oss svänga vänster. Men till slut upptäcka vi vi måste svänga. Där tappa jag kontakt med Ted, han gick åt höger av senior och jag till vänster. Vi åla oss genom senior klass. Jag försätter att simma förbi senior klass i 900 m. Helst plötslig kommer två stafett simmare. Jag var chanslös att hänga på men simmade in med den tionde snabbaste simtid och ettan i H40-44. Jag fundera på ställa upp i Senior klass nästa säsong så jag kan ser hur jag jämföra med Sveriges elit om vi starta tillsammans. Simtid en blygsam 28:51.

T1 – Ibland kan jag känner lite yr när jag kom upp er vatten men inte idag. kanske eftersom jag simmade så långsam :(jag springa in till växlingsområde och snabbt ta av mig våtdräkt, ta på mig bandana, solglasögon, nummerbälte, cykelskorna och hjälm.  Jag ser hur Ted är kvar och tänkte oj, jag var inte så långt efter. Jag springa ut T1 efter 2:06.

Cykling – Jag har Emma Igelström framför mig men stressa inte att cykla om hon och ta det lugnt upp till 180 grader vändpunkt vid målgång.  Då lägga jag mig ner i tempobågen och börja trampa på riktig. Det gå inte att förklara med ord alla tänker som flyga runt i min hjärna. Ibland kommer något glädje om att var tillbaka i Tjörn. I den första utför kurvig del, fick jag lite panik, upp på styret med händerna på bromshandtag. Jag tappa säkert en hel del fart, men jag våga helt enkelt att ligger ner på blött asfalt med mot-/kantvind. Efter ca 35km ser jag att jag snitta 33.5 och känner jag har mer att ger. de siste 10km på varvet är medvind och då gå det fort. Andra varvet gå lite bättre både mentalt och energimässig. Vid 70km är snittet upp till 34.5. Den bäste under cykling är hur alla kan läser namn på nr lapp och hela på de de cykla om.  Det var rätt så många i mitt fall 😉  När vi hade bara 4-5km kvar bli jag väldigt glad att cykel moment var snart över. Jag lyckades att ta mig runt två varv utan problem och lämna Tjörn med lite mer självförtroende på cykeln.  In i T2 efter 2:33:22 helt godkände tid då jag känner jag är hur pigg som helst.

T2 – inget konstig.  Jag ta av mina skorna, ta på strumpor och löpskorna, tyvärr bli strumpor blött men det kunde jag inte göra något åt.  Byt bandana mot keps, och plocka med mig 2 gels och min Enervit GT tabletter. Tiden här 1:55

Löpning – hur svårt ska det vara att ta det lugnt ut T2?  pga den snabba växling en del som hade precis cyklat om mig var nu bakom mig och började springa om mig. Jag har lite dålig koll på tiderna, men trodde att det hade gått så bra hittills att SUB 5 var inte omöjligt. Jag kunde springa/jogga hela första varv och trodde WOW jag lyckades att återhämta mig 100% från Kalmar, va bra!  MEN sedan vid start av den andra varv bestämde jag mig att jag känner på slutet av loppet om jag gå upp de fyra backar samt depå istället för att slita sönder mig genom att springa upp.  Redan efter 5-6km har jag ont i höger knä och då bli jag påminde av att det var faktiskt min fjärde lång lopp på fem veckor.

Det göra mer ont när jag springa utför så jag göra min bäste att ta det lugnt även där. Det gjorde även väldigt ont när vi skulle göra en 180 sväng åt höger. Jag lyckas att hålla mig igång under hela löpning förutom backar och depåer. Förra året och även i början av detta säsong var jag inte påverkat av att ser så många springa om mig, men jag måste erkänner nu börja det bli jobbigt. När jag hade sprungit ca 15km och fick mitt siste varv band var jag säkert jag skulle inte klara 5:00 men kanske under 5:06. Knä klara ingen fart ökning men jag så pigg och full med energi. Kan inte skylla på något än min egen dålig mat vana och vikt ökning. Jag lyckades i alla fall att springa på 1:58:51.

I mål på 5:05:04.  ca 1 min snabbare än Vansbro förra året med klart sämre simtid i år.

Jag vet ej om alla distanser stämmer med 1.9 + 90 + 21.1 men oavsett är tiden officiellt en ny PB på 11.3 distans och jag ta mig i mål på Tjörn.

Jag åkte hem med en bättre halsband i år…

.

En vecka till sedan kan jag koppla av lite och vila under resten av September. Men först är det Karlshamns Sprint på lördag med Lily.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s